top of page

ASLI DEĞİL

Ekran Resmi 2024-10-14 15.59.48.png

Doç. Dr Emel KOŞAR

 

Aslı Serin’in üçüncü şiir kitabı Değil’de gündelik hayatın kareleri sözcüklerle buluşur. Tabiatın doğal ritmiyle dijitalleşen hayatın yapay ritmi arasında sıkışmış kişinin solukları şiirleştirilir. Aslı Serin Değil’de çağının ritmini ve sorunlarını şiirine taşırken eleştirel tavrını âdeta bir bilgisayar veya akıllı telefon ekranından okura aktarır.

 

Gündelik hayatın sorunları fotoğraflarla ve işaretlerle kitabın sayfalarına taşınır. Gelişen teknolojiyle duyguları kısırlaşan insanın sanal âleme taşıdığı yalnızlığı ve iletişimsizliği şiirlere damga vurur. “seni çok karışık duygularla seviyorum” şiirinde; patronlardan, mesai arkadaşlarından, kreşlerden, marketlerden, mübaşirlerden vb. geçerek sıralanan istekler “#seniseviyorum”la birbirlerine bağlanır. Hayatın akışı, metnin akışını belirler: “‘Vodafone 3G hızını 15 saniyede anlatabilir misiniz?’ #seniseviyorum//” Kadının ölüsünü de dirisini de taciz eden bu zihniyetle yaşa da dur” #seniseviyorum” (s. 52-53) 

 

“aslı taksimi”nde ise, zaman zaman kendisine seslenen şiir öznesi, isminin çağrışımlarıyla ve sosyal medyanın etkisiyle “şiir yazma”nın (kendini yazmanın) aşamalarını tasvir eder. Yazı, zamanın akışında kişinin kendisiyle ve hayatla hesaplaşmasıdır: “İşin Adı: ASLI BENİM/İşin Tanımı: Yazarlar kendi adlarıyla, adlarının anlamıyla kurdukları ilişkiyi anlatıyorlar./Termin: 15/04/2014/Opsiyon: 1 Hafta” (s. 70) Nesre yaklaşan şiirde, hayatın ayrıntıları ironik bir dille ve festival havasında okurla paylaşılır. Popüler kültürün etkileri ve dijitalleşen hayatın aksak ritimleri metni zenginleştirir.

 

Kitapta, ritmi tutan sözcüklerle ölümle pençeleşen kadınlara (kadın cinayetlerine) dikkat çekilir. “http://www.anitsayac.com” şiirinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üzücü haberler karşısındaki çaresizlik (kadınların erkeklerle eşitlik isteği, çocuk gelinler, kadına şiddet...) hissedilir. “Kadın savaşçıdır” diyen Didem Madak selamlanır. “sık kullanılanlar”a eklenen ölümler sayılamayacak kadar çoktur. Kendisine ve Birhan Keskin’e seslenen şiir öznesi, sayaca eklenen her ölümden olumsuz etkilenir ve erkekler tarafından öldürülen kadınlar karşısında çaresizdir. Erkeklerle ve otoriteyle eşit olmak istemez. Çünkü kötülükten uzaktır: “Eşitlik istediğimizi sananlar yanılıyor/Kim eşitlenmek ister hırsızlar ve katillerle Birhan?” (s. 64) Hz. Adem’le Hz. Havva’dan günümüze kadın erkek ilişkileri; gelenekler, töreler, reklamlar, kıyafetler, çocuklar ve alışkanlıklar bağlamında sorgulanır. Metnin sonundaki notta, Aslı Serin ile Birhan Keskin; erkek şiddetine ve www.anitsayac.com’a dikkat çekmek için bu şiiri yazdıklarını, son bölümü Özgecan işkence edilerek öldürüldükten sonra eklediklerini ve yaklaşık iki ay süren bu şiir çalışmasına devam etmenin acizlik olduğuna karar verip metni sonlandırdıklarını belirtirler: Çünkü “kadın cinayetleri politiktir.” (s. 66) Bu tavır, bir kaçış değildir. Şair kadınlar, erkek şiddetiyle mücadele etmeye devam edeceklerini söylerler. 

 

 

1)Aslı Serin, Değil, 160. Kilometre Yayınları, İstanbul 2017.

bottom of page